29 września uczniowie szkoły branżowej uczestniczyli w targach “Smaki regionów” w Poznaniu. Była to niezwykła kulinarna podróż przez 15 województw.
Od wejścia unosił się wspaniały zapach. Stoiska pełne były pysznego, różnorodnego jedzenia.
Młodzież uczestniczyła w warsztatach lepienia pierogów. Atrakcją na Scenie Kulinarnej był pokaz gastronomiczny na żywo Laurentiu Zediu, znanego jako Chef Lorek. Uczestnicy mieli okazję poznać inspirujące przepisy. W trakcie gotowania kucharz podzielił się z publicznością przepisami na pyszne dania. Krok po kroku omówił proces powstawania potrawy. Zademonstrował również kuchenne triki, które sprawiają, że obróbka składników jest łatwiejsza, a finalny smak dania – wspaniały. Zebrani dowiedzieli się też, co zrobić, żeby nie marnować jedzenia.
Kulinarna przygoda dobiegła końca i trzeba było wracać. Jednak na długo pozostanie w naszej pamięci – podobnie jak smaki i aromaty przepysznych produktów.
Po raz pierwszy zamieszczamy na naszej stronie artykuł napisany, przepisany i zilustrowany przez uczennicę. Gratulujemy Dominice, a Czytelnikom życzymy interesującej lektury.

Do Poznania pojechaliśmy z koleżankami i kolegami z drugiej i trzeciej klasy. Idąc na Międzynarodowe Targi Poznańskie przeszliśmy koło pawilonu, w którym jest wielka wystawa „Historia Polski w klockach Lego”. Zaraz po wejściu na naszą imprezę poszliśmy na stoisko lepienia pierogów. Czekały już na nas ciasto i farsz z mięsa. Każdy mógł ulepić jednego pierożka albo pieroga – foremki miały różną wielkość. Później poszliśmy zobaczyć stoiska, na których było mnóstwo jedzenia. Posmakowaliśmy pierogów, oscypków, suszonych owoców, serów i wypiliśmy maślankę. Po całym konsumowaniu i smakowaniu poszliśmy na pokaz gotowania. Kucharz robił makaron z krewetkami, a my zjedliśmy ulepione przez nas pierogi. Po jedzonku dziewczyny poszły do pani, która rysowała tatuaże (np. serca, dynie i kwiaty). Chłopcy w tym czasie łapali truskawki na ekranie. Po wyjściu z Targów poszliśmy do McDonald`sa i na pociąg. W pociągu bardzo dopisywał nam humor, śmialiśmy się i rozmawialiśmy. Wszystko bardzo nam się podobało.