SOSW Konin

Święto dyni

Dynia to bardzo zdrowe warzywo. Wyrasta w wielu odmianach, Jej owoce są bardzo zróżnicowane pod względem rozmiarów – od  drobnych dyniek do kilkusetkilogramowych gigantów. Występuje w ciekawej kolorystyce, od soczystej pomarańczy poprzez brązy, zielenie, szarości, aż do prawie czarnego koloru. Faktura skórki może być gładka, szorstka, albo pofałdowana. Dzięki temu warzywo to świetnie prezentuje się na zdjęciach, bardzo często służy do dekoracji, a na dodatek, a może przede wszystkim ma wszechstronne zastosowania kulinarne. Mając na uwadze wszystkie zalety dyni, uczniowie Branżowej Szkoły Specjalnej I Stopnia, kształcący się w kierunkach: kucharz, cukiernik i  pracownik pomocniczy gastronomii, przygotowali wiele smakowitych potraw z dyni. Cudowny smak przygotowanych przekąsek i potraw, pięknie przystrojona przestrzeń…tego wszystkiego mogliśmy doświadczyć uczestnicząc w Święcie dyni.

Zobaczcie naszą fotorelację

Skip to content