12 maja obchodziliśmy w naszej szkole Dzień Mleka. Tego dnia uczniowie z klas branżowych na kierunku pracownik pomocniczy gastronomii pod opieką p. Dagmary Ligockiej i p. Renaty Szałeckiej przygotowali przepyszne i zdrowe przetwory mleczne. Degustacji nie było końca. Chłodnik, gzik, deserki z musli, panna cotta, smakowe napoje mleczne , kanapki, serki… Społeczność szkolna dowiedziała się skąd pochodzi mleko i gdzie się je przerabia na pyszne sery i jogurty, a przede wszystkim jak bardzo zdrowo jest pić mleko i jeść nabiał oraz jakie to ma znaczenie dla organizmu każdego człowieka. Szczególne podziękowania pragniemy skierować dla Pana Czesława Cieślaka prezesa Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Kole i Pana Łukasza Sztubeckiego Dyrektora Oddziału OSM Koło w Koninie za podarowanie produktów mleczarskich na obchody Dnia Mleka.

Udekorowany stół, na którym znajdują się przygotowane przetwory mleczne: gzik, panna cotta, chłodnik z jajkiem, kanapki z serkiem, koktajle mleczne o smaku waniliowym, malinowym i czekoladowym, blok czekoladowy, ser wędzony, deserki z musli, maślanka smakowa, kefir naturalny. Kącik ozdobiony plakatem krowy z napisem Dzień Mleka. Aromatyczny bukiet bzu.

Udekorowany stół z bocznego profilu, na którym znajdują się przygotowane przetwory mleczne: gzik, panna cotta, chłodnik z jajkiem, kanapki z serkiem, koktajle mleczne o smaku waniliowym, malinowym i czekoladowym, blok czekoladowy, ser wędzony, deserki z musli, maślanka smakowa, kefir naturalny. Kącik ozdobiony plakatem krowy z napisem Dzień Mleka. Aromatyczny bukiet bzu.